U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija, 28. decembra 2022.godine objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji – jesenja sjetva.

Ciljevi ovog poziva jesu doprinos ublažavanju negativnog poremećaja na tržištu repromaterijala tokom 2022. godine na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH nastalih kao posljedica pandemije Covid-19 i rata u Ukrajini, doprinos ublažavanju klimatskih promjena na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH, optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, te podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište.

U okviru ovog javnog poziva, zahvaljujući podršci Europske unije i Savezne Republike Njemačke dodijeljeno je 2 miliona KM za nabavku mineralnih đubriva (NPK, KAN i UREA), nabavku sistema za navodnjavanje, te nabavku sistema za zaštitu od mraza.

Zemljoradnička zadruga “Gračanka”, kao prihvatljivi podnosilac prijave za Javni poziv, podnijela je prijavu za 79 svojih kooperanata, te je jučer 10.10.2023.godine izvršena i distribucija mineralnog đubriva u skladišnim kapacitetima ZZ “Gračanka”. Uz prisustvo predstavnika UNDP-a, 79 kooperanata je preuzelo ukupno 336 875 kg mineralnog đubriva (NPK i KAN) namijenjenih za jesenju sjetvu.

Join our newsletter

Volutpat vel turpis nulla lorem sed semper. Aliquam sagittis sem libero viverra vehicula nullam ut nisl.

2 0 komentara

  1. vkTsVbKXjJg 21.12.2023 at 14:39

    rnIposRimJcuSUK

  2. aPSOWnueUmGqwsTY 08.01.2024 at 04:41

    XKOmkjdviqwfuJyZ

Leave A Comment